Kuva: Kati Komulainen

Kiikunlähde, Hollola

Kiikunlähde Hollolassa on erikoisen värinsä vuoksi eksoottinen näky kuusimetsän keskellä. Harvinaisen suuri lähdeallas pysyy sulana talvellakin, koska pohjasta purkautuu jatkuvasti noin viisiasteista vettä. Muistathan kunnioittaa niin luonnon kuin alueen asukkaidenkin rauhaa vieraillessasi tässä ainutlaatuisessa, yksityisalueella sijaitsevassa paikassa! Kiikuntien varrella on parkkipaikka, jota pidemmälle ei autolla tule ajaa. Kiikuntieltä lähtevien sivuteiden liittymiä ei saa tukkia.

Parkkipaikalta on vain 300 metriä portailla ja näköalatasanteella sekä pienellä infotaululla varustettuun paikkaan, josta lähdettä voi ihailla. Ethän kulje aitojen rajoittamalla rinnealueella, jotta kasvillisuus voisi vähitellen palautua suuren kävijäjoukon jäljiltä kuluneeseen maastoon. Lähteessä uiminen ei ole suotavaa, sillä siitä otetaan käyttövettä joillekin alueen kotitalouksille.

Lähteissä hiekka- ja soramuodostumien suodattama kirkas pohjavetemme tulee näkyville. Kiikunlähde sijaitsee Kukonkoivu-Hatsinan pohjavesialueella. Tämä I Salpausselällä sijaitseva Sairakkalan deltan pohjavesialue on antoisuudeltaan Suomen toiseksi suurin.